Psycholoog voor (jong)volwassenen
in Silvolde, nabij Doetinchem
Een tijdelijke dip kun je prima zelf overwinnen. Maar er zijn situaties die je in je eentje niet aankunt. Door een angststoornis bijvoorbeeld, of door een depressie. Of omdat je een burn-out hebt. Dan kan een psycholoog je verder helpen.
Ik begeleid je wanneer het leven te veeleisend wordt. We werken samen aan je draagkracht en de draaglast, zodat je uiteindelijk weer op eigen benen verder kunt. Zonder hulpverlening. Zonder psychische ondersteuning.
Veel mensen vragen zich af of hun klacht ‘erg genoeg’ is voor een psycholoog. Het kan inderdaad lastig zijn om voor jezelf te bepalen of je een psycholoog in moet schakelen voor je probleem. Toch kun je zelf prima beoordelen of je psychische hulp nodig hebt:
Als je ergens tegenaan loopt waar je op eigen kracht of met hulp van je omgeving niet uitkomt, raad ik je aan om een afspraak te maken.
Voel je dat er iets aan de hand is, maar kun je niet onder woorden brengen wat? Ook dan kun je bij mij terecht. Ik help je uit te zoeken wat er precies aan scheelt en hoe je het best met je probleem omgaat.
Een psycholoog behandelt een heel scala aan klachten en problemen. Voorbeelden van klachten waar psychologisch adviesbureau Impulz zich op richt zijn:
Sommige problemen zijn volledig op te lossen. Andere problemen zijn blijvend, je zult moeten leren hoe je ermee omgaat. Om te weten hoe je klacht in elkaar zit, doe ik eerst onderzoek.
De opbouw van een behandeltraject is als volgt.
1. Intake
Je hebt een verwijzing van de huisarts gekregen en je maakt een afspraak voor een intakegesprek. In dit gesprek vormen we samen een beeld van de klachten en van de hulpvraag. Jij geeft aan waar je het liefst en het eerst aan wilt werken.
2. Onderzoek en diagnostiek
Ik doe aanvullend onderzoek als het nodig is. Bijvoorbeeld een persoonlijkheidsonderzoek of een neuropsychologisch onderzoek. Ik rond de onderzoeksfase af met een behandelplan en een behandeladvies.
3. Begeleiding en behandeling
We gaan samen aan de slag. Ik werk met de principes van de cognitieve gedragstherapie: we leggen je denkgewoonten onder de loep, we kijken naar gezonde en belemmerende gedachten en je leert om de belemmerende gedachten te vervangen door helpende.
Soms pas ik EMDR toe: een therapievorm voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring.
Het contact met anderen verloopt soepeler en je begrijpt de mensen in je omgeving beter. Het oorspronkelijke probleem wordt minder of verdwijnt zelfs. Je kunt je soms bijna niet meer voorstellen hoe je klacht voelde.
Je bent niet de enige die zich schaamt. Veel mensen hebben moeite met het vragen om psychische hulp.
Schaamte is een rotgevoel. En het is meestal onterecht. Ik wil je graag het volgende meegeven:
voor mankementen van het lichaam gaan we naar de dokter. Een chirurg bijvoorbeeld opereert jouw gebroken enkel, hij zet je voet in het gips en je krijgt twee krukken mee om je te ondersteunen. Na 5 weken en met hulp van de fysio loop je met één kruk en een elastische kous. Na 8 weken sta je weer op eigen benen.
Met problemen van de geest werkt het net zo. Je bent geblesseerd. Je komt op eigen benen niet vooruit. De pijn is ondraaglijk en je hebt ondersteuning nodig van een specialist, omdat je graag weer op eigen kracht wilt leven.
De mens is lichaam én geest. Aan beide kan wel eens wat mankeren. Het is helemaal geen schande om professionele hulp te zoeken.
De basisverzekering geeft recht op volledige vergoeding van psychologische hulp. Dit is minus het verplicht eigen risico (€ 385,00 in 2019). Ik declareer bij jouw zorgverzekeraar en de zorgverzekeraar verrekent het eigen risico weer met jou.
Alle tijd die ik besteed aan jouw traject valt onder behandeling, ook de indirecte tijd: overleg met de huisarts, een telefoontje naar je werk of een verslag schrijven voor de bedrijfsarts.
Je kunt via de huisarts of je bedrijfsarts een verwijsbrief krijgen voor de psycholoog.
Heb je al een verwijzing? Maak dan een afspraak voor een intake.